Spring naar content

Farm Trans Germany GMBH: het verhaal van uitbreiding en innovatie

Een mijlpaal en vele kansen
08 | 05 | 2024

In dit eerste artikel uit een serie van vier lees je meer over Farm Trans Germany GMBH. In de volgende de artikelen lees je meer over Farm Trans Bulk Logistics, Farm Trans Fresh & Frozen en Farm Trans Warehousing.

Farm Trans blijft innoveren en uitbreiden, met als recente mijlpaal de oprichting van Farm Trans Germany. Tjaco Joon, die bijna twee jaar geleden bij Farm Trans begon, leidde het onderzoek naar de vestiging van de Duitse entiteit.

Uiteindelijk viel de keuze op een locatie ten oosten van Venlo, op Duits grondgebied. Na het oprichten van een GmbH op deze locatie, nam Tjaco de rol van Business Development op zich. Hij richt zich op zowel de commerciële ontwikkeling van de Duitse markt als het strategisch beheer van het wagenpark. Door de jaren heen heeft Farm Trans zich ontwikkeld tot logistiek dienstverlener in de levensmiddelensector. Tjaco benadrukt: “Onze kracht is om binnen voedselproducten te blijven.” Zowel bulk als geconditioneerd vervoer brengen unieke uitdagingen met zich mee.

De Duitse markt bedienen met een Duitse vloot vanuit een eigen GmbH biedt meerdere voordelen. Daarnaast is de Duitse markt vijf keer groter dan die in Nederland. Tjaco licht toe: “Duitsland is niet alleen vijf keer groter dan Nederland, het duurt daarom soms ook vijf keer langer om iets te regelen, maar de gang van zaken gaan daarna ook vijf keer zo snel.”

Farm Trans Germany verzorgt operationele oplossingen voor bulk en geconditioneerd vervoer, voornamelijk op de Duitse markt met een eigen, Duitse vloot. De ambitie reikt verder dan enkel operationele groei, Tjaco ziet ook commerciële kansen: “We willen eind 2024 een meerwaarde zijn voor heel Farm Trans. Ons specialisme ligt natuurlijk in voedseltransport en ‘We drive food forward’ is ons credo.”

Deze tak van Farm Trans draait in februari 2024 slechts enkele maanden. Het doel voor 2024? Tussen 75 en 100 medewerkers in dienst hebben en een uitsluitend Duitse operatie en commercie. Farm Trans Germany maakt in 2024 gebruik van een trucking model. De Duitse trucks worden ingezet door de Business Units Farm Trans Bulk Logistics en Farm Trans Fresh & Frozen.

Tjaco ziet met name waardevolle partnerschappen in de toekomst: “We willen klanten die goed bij ons passen dus die gaan we eerst zoeken. Farm Trans Germany heeft een langetermijnvisie. We hebben geen behoefte om voor een klant maar één jaar een product te vervoeren: we willen een waardevol partnerschap aangaan voor een langere termijn.”

Zowel bulk als geconditioneerd vervoer hebben aanzienlijk potentieel op de Duitse markt, maar de concurrentie is eveneens fors. Tjaco licht toe: “Farm Trans Germany is mede opgezet om zo efficiënt mogelijk ons transport te organiseren. Het doel hiervan is onze concurrentiepositie versterken op internationaal gebied.”

Het samenstellen van een deskundig team is cruciaal voor de groei van Farm Trans Germany, geen mensen is geen groei. Tjaco vertelt: “In januari 2023 bestond Farm Trans Germany uit 0 personen, één jaar later hebben we 32 chauffeurs en 3 kantoormedewerkers.

Om te kunnen groeien hebben we ook heel specifiek voorbereid hoe we mensen het best kunnen werven gedurende het hele jaar. Van het moment dat we iemand willen laten beginnen tot wanneer we gesprekken voeren en zelfs tot aan wanneer welke vacature online moet. Daarnaast willen we ook groeien in het aantal trucks. We hebben nu 24 eigen trucks, eind 2024 zal dat ongeveer 70 trucks zijn.”

Farm Trans Germany is een entiteit waar kwaliteit en groei centraal staan. De entiteit is zich zeer bewust van haar bijdrage en de indruk die ze maakt. Tjaco ziet nog veel ruimte voor innovaties: “Over drie tot vijf jaar zijn wij een onderdeel van een internationaal, logistiek, Europees concept. Ik denk dat Duitsland de aankomende jaren in de breedste zin van het woord gaat groeien: digitale oplossingen, kwaliteitsnormen, certificaten en omvang. In de aankomende jaren zullen we een serieuze onderneming worden die aan alle kanten bijdraagt.”